Mindfulness voor organisaties

Wil je als organisatie medewerkers die op een gezonde manier met stress en werkdruk kunnen omgaan? Mindfulness op de werkvloer geeft medewerkers handvaten om beter om te gaan met de druk van de omstandigheden en om hun hulpbronnen beter aan te wenden. 

Mindfulness en werkdruk

Iedere organisatie wil teams die onder hoge druk toch nog effectief kunnen samenwerken. Alleen zo krijg je een organisatie die goed rendeert, waar klanten tevreden zijn, medewerkers met plezier komen werken en ziekteverzuim en burn-out veel minder voorkomen dan gemiddeld. Mindfulness is hierin een onmisbare schakel. 

Bevlogen aan de slag

Mindfulness en effectiever werken

Mindfulness betekent ‘met aandacht zijn bij waar je mee bezig bent’. Je merkt beter wat je routine reacties zijn en welke emotionele reacties je hebt bij je dagdagelijks werk. Meestal zijn we ons daar niet van bewust en reageren we steeds weer op automatische piloot. Het gevolg hiervan is dat we dingen zeggen waarvan we achteraf merken dat dit niet de beste manier was. Een ander gevolg is dat we niet doorhebben dat we over de rooie gaan, uitgeput geraken en onvoldoende pauzes of rust inlassen. Mindfulness zorgt voor meer focus en voor meer veerkracht. Je werkt effectiever, je ziet makkelijker je prioriteiten, je voelt je rustiger en er ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën, innovatie en creativiteit. Je werkt met meer vertrouwen én je straalt meer (klant)vriendelijkheid uit.  

Mindfulness en welzijn op het werk

Met meer mindfulness werken betekent dat je er bewust van wordt in het moment zelf wat je denkt en voelt, dat je doorkrijgt dat je veel meer ruimte en keuzevrijheid hebt in je reacties onder stress. Je hoeft geen speelbal te zijn van de hectiek van de dag. Je kan hier veel effectiever mee omgaan, als je leert schakelen tussen actie en reflectie, tussen doen en zijn. Dit zorgt ervoor dat je je energieker voelt. Je zit beter in je vel en ervaart meer plezier in je werk.

Mindful werken is een training. Je traint als het ware een spier. Je kan het vergelijken met een start to run; je loopt immers ook niet van dag 1 de marathon. Vandaar ook dat een mindfulness training is uitgespreid over 8 weken. We zorgen voor korte sessies van maximaal 2,5 uur. De deelnemers krijgen voldoende oefenmateriaal om tussen de sessies in te oefenen. 

Impact van mindfulness op het werk

Mindfulness voor organisaties is een 8 weken programma gebaseerd op de gangbare mindfulness training (MBCR) maar specifieker gemaakt voor de uitdagingen op het werk. Het helpt medewerkers het verschil te maken tussen ‘over je grenzen gaan en steeds maar doorwerken’ naar ‘met enthousiasme aan de slag zijn’. Deelnemers ontwikkelen een andere houding in het omgaan met stress, werkdruk, focus leggen en samenwerken. 

De voordelen van de training zijn meer veerkracht, focus en productief werken. Concreet levert dit op: 

 • Minder stress
 • Meer aandacht en betere prioritering
 • Hogere emotionele intelligentie
 • Beter omgaan met werkdruk
 • Betere communicatieve vaardigheden
 • Beter zelfbeeld
 • Positievere kijk om werk en werkcontext
 • Verhoging van creatief en innovatief denken
 • Meer veerkracht om met veranderingen te kunnen omgaan 

Na deze training voelen mensen zich meer ontspannen, veerkrachtig en minder opgejaagd. 

Mindful werken kan ook maatgericht worden aangeboden, aangepast aan de vraag en de noden van uw organisatie. Wij integreren de training graag in bestaande leiderschaps- of welzijnstrajecten in uw organisatie. 


Aarzel niet en contacteer me met uw vraag:

  21 augustus 2019